”När man börjat läsa var det svårt att sluta”

Sofia Bugges sigill, omslag (150 dpi)

 

Jag har fått många positiva reaktioner på min bok ”Sofia Bugges Sigill”.

Fredag den 22 januari hade Sundsvalls Tidning en recension av boken, övervägande positiv:

”Dramatiken när människors liv står på spel i bränder och olyckor ställs mot brandmännens vardagsslit med att hålla sig och utrustningen i trim i Svenåke Boströms roman Sofia Bugges Sigill. Samtidigt framträder samhälls- och tidsmönster. …

Bokens bästa avsnitt handlar om när Thage Kjeell och andra frivilliga brandmän från Sundsvall deltar i Finska vinterkriget 1939. … Svenåke Boström har alltså skrivit en högst läsvärd bok …”

Recension i ST

Här några kommentarer via epost från andra läsare:

”Jag tyckte boken var mycket trevlig. När man börjat ville man inte sluta. Trevligt med en historiebeskrivning över lång tid med exempel på olika händelser i tiden. Man var ju också nyfiken på hur det skulle gå för Sofia och vad som var hennes hemlighet.”

”I och med att boken handlar om en tidsepok på 80 år är upplägget med korta kapitel i olika tidsordning smart och snyggt. Jag tycker också att mixen mellan historia, kärlek, brand och spänning är bra. Det är ju ändå en bok om brandkårens historia.”

”Väldigt bra initiativ att ge ut en bok som både beskriver Sundsvalls brandkårs historia såväl som stadens historia. Kul, lärorikt och dessutom en spännande historia! Som sundsvallsbo kan man verkligen se klara bilder framför sig när man läser, det är häftigt. Mycket snyggt omslag på boken, passar väldigt bra till historien.”

”Tack! Svenåke Boström, för en mycket intressant historisk berättelse tillika spännande läsning.”

”Läste ut Sofia Bugges sigill häromdagen. En riktig bladvändare! Mycket bra!”

”Jag har läst boken! Till slutet! Varje bokstav! Bara det väger väldigt positivt för ”Sofia Bugges Sigill”, eftersom jag har en ganska rejäl hög med böcker som ligger och väntar på läsning.”

”Personteckningen var bra och många livsöden berörde mig starkt.
Skildringen från Finska vinterkriget var dramatisk och inträngande!!!
För min del har läsningen av boken inneburit att jag har lärt mig mycket, att jag har fått ta del av många spännande och dramatiska händelser och att många livsöden har berört mig!”

Lars-Åke Krantz i svensk-amerikanska nättidningen wordkustom.com:
Motorreportage utan människor, levnadsöden, ögonblicksbilder och liv är  … dött. Hur skriver man då om slangar och hästar och tegelhus och första T-Forden på kåren så man orkar vända sida. Jo, man gör som i Sundsvall. Man skriver en roman och  tar med egna tillkortakommanden,  bränder som egentligen var mord, sommarsex på en kobbe, skira bröllop under björkarna och …

Hundra år av levnadsöden med mustiga beskrivningar av människor avslöjande deras yttersta glädje men också deras livslånga mörker. Jag sträckläste denna bok på fem timmar! Kanske fel att säga i brandsammanhang men  LYSANDE Sundsvall!

I boken Sofia Bugges sigill, får läsaren insikt i livet för ett antal människor i Sundsvall under den första halvan av 1900-talet. Det är en fängslande läsning, och jag ville inte att boken skulle ta slut! Den gripande handlingen inbäddas av målande beskrivningar av miljöer, många som är borta idag och andra som vi ännu kan ta del av! Sundsvall skildras på ett fantastiskt bra sätt.
Stort tack för trevlig läsning!
Carina Öberg

Slutligen omdömet från Per Silverliden, chef för Medelpads Räddningstjänstförbund:
”Välskriven med intressanta berättelser. Växlandet mellan olika tidsepoker bidrar till spänning.
Det går att leva sig in i, hur en i boken beskriven person, upplevde en händelse. Det går nästan att känna dofterna!”

Boken finns i turistbyrån Sundsvall, Akademibokhandlarna i Sundsvall och Birsta och på Kulturmagasinet. Dessutom finns den tillgänglig hos bokhandlare över hela landet och nätbokhandlare som beställer den från Förlagssystem som är min leverantör.

Läs även tidigare artikel i Sundsvalls Tidning och se inslag MittNytt (SVT).

Läs mer om boken här.

Det här inlägget postades i Böcker, Lokalhistoria, Stenstan, Sundsvall och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.