Lenins Guld av Petter Österlund

Petter Österlund från Sundsvall romandebuterar med en skröna från den stora revolutionens epok.

Lenins Guld heter den roman som innebär Petter Österlunds första egentliga verk som skönlitterär berättare. Petter har tidigare gett ut en biografi om skådespelerskan Ingrid Bergman och hennes liv med sin första man Petter Aron Lindström, från Stöde i Västernorrland. Han har också gett ut en rad böcker och skrifter om fotografi och konst bland annat monografin över Emil Heilborns fotografier, utgiven 2003.

Lenins Guld är en roman som utspelar sig fritt i tid och rum med hela 1900-talet som fond. Ett särskilt avstamp finns i den berömda tågresa genom Sverige som revolutionsledaren Vladimir Lenin företog sig genom hela Sverige från Lund till Haparanda på väg mot Petersburg för att ta befälet över den revolution som just stod för dörren.

Fotografen Anders Kävström från Sundsvall dras med hull och hår in i den hisnande berättelse som har sin upprinnelse i Lenins tågresa. Det hela blir till en vildsint och omtumlande resa som utspelar sig både i Moskva, Paris, Sundsvall och på kontinenten i stort – precis som inom Anders Kävström själv.

Petter Österlund har ett självklart grepp om sin historia som till lika delar är en fantastisk skröna tillika en politisk thriller där vem som helst kan visa sig vara din fiende eller vän.

Baksidestext
På senvåren 1917 reser ett plomberat tåg genomSverige från Malmö till Haparanda. Ombord på tåget finns den ryske revolutionären Lenin med sina närmaste medarbetare på väg mot St Petersburg och den väntande oktoberrevolutionen. Med på tåget finns också en större skatt bestående av minst 26 miljoner tyska Mark i rent guld.
Någonstans längs den långa resan genom Sverige skiljer en av Lenins medarbetare av en del av skatten. Något som många år senare leder till en lika oväntad som sanslös jakt, inte bara på guldet, utan också på dess beskyddare.
I centrum står fotografen Anders Kävström från Sundsvall som av en slump hamnar mitt i det ryska spionnät som vakar över guldet. Eller rättare sagt över den enda person som vet var skatten finns. När ett oväntat paket dyker upp hos fotografen
hemma i Sverige kan han inte motstå frestelsen att följa de dolda spåren i försändelsen. Trots att det ser ut som om paketet färdats i flera decennier och varv runt jorden. Spåren leder till en lika halsbrytande som osannolik händelseutveckling, både på den ryska landsbygden och i den ryska huvudstaden … men också i huvudpersonens egen historia och känsloliv.

Tomas Melander