Böcker

omslag-knaust-och-manifestetla%cc%8agupplo%cc%88st

På den här sidan finns information om böcker och skrifter från vårt förlag Design Sundsvall.

Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska

Hjördis Schymberg tillhör 1900-talets legendariska stora operasångare. En lyrisk sopran med dramatisk nerv. I boken om hennes liv ger författaren och sångaren Jan Hammarlund många intressanta och roliga inblickar i hennes liv. Boken innehåller dessutom en CD med delvis tidigare ej publicerat material ur sångerskans repertoar.

 Marabou, Röd-Lotta och Gangster-Kalle

”Denna bok är som en promenad genom folkvimlet på stora gatan. Anders Öhrn har, skickligt och omsorgsfullt, skildrat en rad av de människor som gjort Sundsvall till något mycket mer än bara ”staden mellan bergen”. De små, men genomtänkta porträtten av människorna som, på ett eller annat sätt färgat, och färgar, inte bara staden utan hela kommunen är dock inte bara en bok för Sundsvallsbor. De kommer förvisso att känna igen sig en hel del, men också göra nya bekantskaper. En utsocknes läsare, som jag, kommer att känna sig mer befryndade med, och på nåt vis mera hemma i ”Köpmansvik”, som Lubbe Nordström benämnde stan.
Människor och händelser hör ihop. Många och intressanta är också de tilldragelser som timat runt personerna i denna bok. Inte minst frapperas en av det, smått, kaotiska förspelet till en av de största kulturgärningarna en liten länsteater åstadkommit. Vid tiden med författaren själv vid rodret som teaterns chef. Jag kan varmt rekommendera denna spännande promenad längs stora gatan.”
Lars T Johansson

Med hammare och hjärta – Sunds bruk under 150 år

Den 8 april 1868 grundades Sunds bruk vid Alnösundet på platsen för ett gammalt färjeläge. Bakom satsningen stod sågverkspatronen Erik Jan Hammarberg och tidningsmannen Lars Johan Hierta, känd som Aftonbladets skapare.

Från en blygsam början som stångjärnssmedja och mekanisk verkstad utvecklades Sunds bruk i mitten av 1900-talet till en modern exportindustri. På 2000-talet har Sunds under växlande namn blivit ett globalt service- och teknikföretag och är idag en del av Valmetkoncernen.
Boken ges ut av Valmet AB i samarbete med Design Sundsvall.

Manifest: Sundsvall. En personlig historisk krönika

Författaren, Anders Öhrn, dramatiker, skådespelare och tidigare teaterchef i Falun och Sundsvall. På ett personligt och spännande sätt skriver han om kända och okända personer och händelser i Sundsvall och Medelpads historia. (Utkommer 2 december 2016)

Vi ses på Knaust – vid trappan. Hela historien om hotell Knaust

Författaren tar oss med på en resa i tid och rum där vi får träffa viktiga historier i hotellets historia och betydande personer som har bott på hotellet, från det första hotellet innan Sundsvallsbranden, fram till dagens Elite Hotel Knaust, berättad på ett spännande och intressant sätt av författaren Nils Johan Tjärnlund. Ett hotell som är byggt kring den unika solfjädersformade trappan. En mötesplats i Sundsvall sedan 1891.

Hela Harv i lågor! Ett häfte om den stora branden byn Harv 1963.

Böcker 2014-2015

Sofia Bugges sigill. En roman om Sundsvalls brandkår.

En fastighetsbrand med ett dödsfall som senare visar sig vara ett mord. Det är den dramatiska upptakten till denna roman som sträcker sig från tiden efter Sundsvallsbranden 1888 fram till början av 1960-talet.
ISBN 978-91-982822-0-7

Hurra skolan brinner!

Det skulle bli den sista skoldagen i Malmtorgsskolan i Skönsberg. En helt vanlig lite grådaskig skoldag den 16 oktober 1956, men en dag som skulle bli dramatisk. Men eleverna hurrade när den gamla träskolan gick upp i rök.
ISBN 978-91-637-5494-4

Den tändande gnistan. En reportagebok om Sundsvallsbranden 1888.

Den enda bok som beskriver hela förhistorien, brandförloppet och återuppbyggnaden av staden. Dessutom fylld med spännande ögonvittnesskildringar.
ISBN 978-91-637-5493-7