Flimrande bilder – tillrättalagda av Björn Berge

Flimrande bilder, omslag första-sidan

Den 2 december 2017 släpptes denna bok på Bokfestivalen i bokhandeln vid Vängåvan, Sundsvall, (Akademibokhandeln).

Det är en bok av filmaren Björn Berge där han berättar om sin karriär som filmare. Allt från den enkla starten i Edsbyn, till utrikesresor och diverse kändisar framför kameralinsen. Den första riktiga filmen var ”Spelmannen” med Bengt Axell från Alfta i huvudrollen. I övrigt var alla skådespelare och statister från Hälsingland, utom en person.

Björn Berge är en man med lång erfarenhet av produktion med svenska dokumentärer och många år som filmare åt SVT och TV4.
Han har en spännande historia att berätta och dessutom skriver han underhållande och träffsäkert om sina möten med kända och okända. Han är inte bara en bra filmare utan också bra på att dramatisera.
De senaste åren har han bland annat producerat filmer som den om Frida Stéenhoff ”Sveriges första feminist”, ”Bishop Hill – Swedish Colony” om massutvandringen från Hälsingland till USA, samt filmen om ett riktigt hälsingeoriginal, målaren Lim-Johan.

Lagom till bokpremiären kommer också hans senaste film. En film om en bortglömd del av Jämtlands historia. ”När Jämtland blev en destination”.
Teatermannen och programledaren i radio, Lars T Johansson, avslutar baksidestexten till boken med orden: ”Tro nu bara inte att denna bok är någon slags epilog. Nej han vandrar vidare med outsinlig energi – han är ju fotograf.” Vilket härmed bevisats.

I filmen om Bishop Hill använde sig filmteamet av statister från kommunkontoret i Alfta.

Björn Berge var också jazz- och dansbandsmusiker, startade fotoaffär och bokhandel i Edsbyn och var med och startade Sundsvalls Jazzklubb, en av landets största jazzklubbar.

Så här skriver Sundsvalls Tidning om boken:

Som lokal kulturhistoria och tidsdokument är boken läsvärd, viktig och underhållande

Flimrande bilder, omslag baksida

Det svenska teamet framför  Sidney Harbor Bridge 1966.  Fr.v. ”Nicko” Nilsson, Björn  Berge och Ragnar Hedlund.

Det svenska teamet framför Sidney Harbor Bridge 1966. Fr.v. ”Nicko” Nilsson, Björn Berge och Ragnar Hedlund.