Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska

Hjördis Schymberg tillhör 1900-talets legendariska stora
operasångare. En lyrisk sopran med dramatisk nerv. I boken om hennes liv ger författaren och sångaren Jan Hammarlund många intressanta och roliga inblickar i hennes liv. Från en materiellt fattig men kulturellt rik barndom i Norrland till 25 år som ledande sopran vid Stockholmsoperan, gästspel på Metropolitan, Covent Garden, i Italien, på alla nordiska operascener, ett drygt 60-tal roller och bejublade konsertframträdanden i hög ålder. I den rikt illustrerade biografin berättar Hjördis själv på sitt temperamentsfulla och humoristiska vis – kompletterat av Jan Hammarlunds kommentarer, fynd i olika arkiv, offentliga och privata intervjuer samt minnesanteckningar från deras möten. 
Flera av hennes forna elever bland annat Sylvia Lindenstrand, Laila Andersson Palme och Erland Hagegård bidrar med  mycket spännande berättelser och minnesbilder.

Sångerskans barndomshem Schymbergsgården på Alnö finns bevarad och drivs av Schymbergsstiftelsen, som enligt Hjördis önskan fyller den med kulturellt liv som på olika sätt blir till gagn för unga musiker, sångare och konstnärer. Det är också Stiftelsen som ger ut denna biografi.

Boken innehåller en CD-skiva med delvis tidigare ej publicerat material ur Hjördis Schymbergs rika repertoar.

ISBN 978-91-985688-0-6