I in every you – poesi på engelska

Leah Gitome

Leah Gitome

Hennes dröm är att bli poet och kanske också föreläsare, ”motivation speaker” som hon uttrycker det. Vi sitter  och samtalar omkring en timme i den dagtid helt tomma baren intill receptionen i klassiska Hotel Knaust. En del av det Sundsvall hon blev förälskad i från första ögonkastet.

Nu har hennes första dröm blivit verklighet. I april 2018 utkom diktsamlingen ”I in every you” som E-bok. Lite senare i vår kommer den tryckta versionen. Då under det nya förlagsnamnet Delight Words Publication.

Hennes dröm är att bli poet och kanske också föreläsare, ”motivation speaker” som hon uttrycker det. Nu kan en av drömmarna gå i uppfyllelse. Hennes första bok redigeras just nu och kan eventuellt komma ut innan årets slut.

Leah Gitome är född i Kenya, andra barn i en familj med fyra barn. Hon har två bröder och en syster.
– Mina föräldrar var ledande tjänstemän innan de gick i pension och är nu bönder i Nairobi, berättar hon.

Hennes far var mycket angelägen att ge sina barn en bra utbildning.

– Men vi var inte så rika, förklarar Leah. Pappa sa att en bra utbildning var det enda han kunde ge oss.

Hon berättar vidare om sin uppväxt i den Kenyanska medelklassfamiljen. Försiktigt delar hon med sig av vad som gjorde att hon lämnade sin familj för en ny framtid i ett helt okänt land. Det märks att hon väger sina ord på guldvåg. Hon vill inte såra någon i familjen, men hennes starka övertygelse fick henne att ta steget ut i det okända.

– Jag flyttade till Sverige av personliga skäl. Mor och far lever i en mycket traditionell kultur. Jag älskar mina föräldrar, men jag kunde inte acceptera att de på detta sätt bestämde min framtid. Därför flyttade jag hemifrån och reste en del och arbetade på olika platser. Men jag hade inte tillräckligt med pengar för att fortsätta min utbildning som journalist, berättar hon.

Det blev en extremt jobbig tid för Leah som saknade kontakten med sin familj. I försöken att hitta ett land som kunde acceptera henne föll valet till slut på Sverige. Hit kom hon i november 2013.

– Det tog mig ett år och åtta månader att få mitt permanenta uppehållstillstånd. Jag hamnade först i Märsta och flyttades sedan till Gävle för att slutligen bli hänvisad till Sundsvall.

I väntan på sitt permanenta uppehållstillstånd arbetade Leah Gitome som volontär i Pingstkyrkans Café Piccolo i Sundsvall. Hon ringde själv upp pastor Tommy Sandqvist och frågade om det fanns något hon kunde göra som volontär. Där mötte hon också Veronica Wård.

– Hon var som en mentor för mig. Hon såg till att jag fick det jag behövde och jag kände mig aldrig ensam. De blev som en familj för mig.

– Svenska språket är inte lätt att lära sig, men jag jobbar hårt för att bli så bra som möjligt, förklarar hon.

Nu har hon fått ett deltidsjobb som personlig assistent, samtidigt skriver hon poesi. Till en början på engelska, men också mer och mer på svenska.

– Att skriva är som en terapi för mig. Samtidigt vill jag nå ut med mina tankar, uppmuntra, inspirera och stärka folk. Jag kan skriva om alla möjliga ämnen, om kärlek fred, äktenskap, skilsmässa, allt som finns i folks vardag.

– Jag vill berätta om mina erfarenheter, min resa i livet lika väl som min resa hit till Sverige för att starta ett nytt liv. Jag tror att jag har mycket att dela med mig av samtidigt som jag gärna lyssnar till andra människor och deras erfarenheter. Men just nu vill jag utbilda mig inom vård och omsorg eftersom jag tycker om att ta hand om folk. Det är ett bra jobb i väntan på att min dröm ska förverkligas. Att skriva är min hobby just nu, så får jag se vad som händer sedan, säger Leah Gitome.

Leah Gitome, In every you, COVER

This entry was posted in Böcker, Design, Sundsvall and tagged , , , . Bookmark the permalink.