Fina recensioner av biografin om Hjördis Schymberg

Flera mycket positiva omdömen kommer nu efter publiceringen av biografin om Hjördis Schymberg. Mogens H Andersson skriver på OPERAlogg:
Hjördis och hennes systrar tillsammans med andra barn i Gustavsberg Barnorkester åkte runt i Norrland och sjöng i olika sammanhang under ledning av folkskolläraren Henrik Samuelsson. Författaren Jan Hammarlund har lyckats ställa samman en mycket intressant bok med glimtar från Hjördis långa karriär men mest fascinerande är avsnitten om hur allting började ute på på Alnön. Mest intressant är det att läsa om hennes ungdomsår och hur de åkte över stock och sten för att komma i tid till olika spelningar som anordnades under ledning av Henrik  Samuelsson som ledde Gustavbergs barnorkester.
Läs hela recensionen här.

I Magasinet CAPRICCIO skriver Alexander Husebye:
Som statist på Kungliga Operan under sjuttio- och åttiotalet lärde jag mig mycket om Operans guldålder av de äldre kollegorna som oftast var mycket musikkunniga. Där fanns Eleonora, Björn och Lars som alla hade stått på scenen när Hjördis Schymberg (1909-2008) sjöng sina glansroller i zenit av sin karriär 30 år tidigare – ofta med Jussi Björling som motspelare. Själv fick jag lyssna in mig på LP-skivor, till exempel La traviata från 1939 som, även om den framförs på svenska, är svåröverträffad.
Nu har hon förärats boken Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska. Den är en fullkomlig kärleksförklaring av Jan Hammarlund som också var hennes elev.
Boken är svår att placera i ett fack. Mest är den att likna vid en minnesbok, eller en klippbok där Hammarlund skickligt valt ur det stora källmaterialet. Mellan pärmarna ryms en härlig blandning av Hjördis egna ofta anekdotiska minnesbilder, tidningsrecensioner, Hammarlunds egna reflektioner, vittnesmål från andra elever, och inte minst ett rikt bildmaterial som får generöst utrymme tack vare bokens storlek. Man kan öppna boken varsomhelst och bums ramla ner bland ögongodiset, även om vän av ordning får överse med vissa inkonsekvenser i kronologin.
Boken om Hjördis Schymberg är välkommen.
Läs den, det är den folkkära hovsångerskan värd!

I Sundsvalls Tidning skriver Susanne Holmlund:
Äntligen har Sundsvalls sångarlegend Hjördis Schymberg fått en biografi
”Du är värd alla framgångar. Men var tacksam, och glöm inte ditt ursprung.”
Det rådet fick Sundsvalls sångarlegend Hjördis Schymberg av sin förste (och kanske viktigaste) lärare och mentor Henrik Samuelsson. Och det kom hon att lyda i hela sitt liv.
Susanne Holmlund avslutar:
Har det funnits en större svensk sångerska i modern tid?” skrev Leif Zern i DN inför Hjördis Schymbergs 80-årsdag. ”Hjördis storhet tillhör evigheten”, formulerar vackert den andra av Medelpads två hovsångerskor genom tiderna, den fortfarande aktiva Siv Wennberg. Och oavsett om man som läsare är operaälskare, Sundsvallspatriot eller ingetdera är berättelsen om flickan från sågverket som blev hovsångerska en prinsessaga. Inte om torparjäntan som fick ett bättre liv, utan om en ung kvinna som fick just det liv hon önskade sig.
Läs hela recensionen här.

I magasinet OPERA skriver Sören Tranberg:
En av bokens stora förtjänster är att Jan Hammarlund har lagt korten på borden i den så kallade ”Schymbergfejden”, då operachefen Set Svanholm satte henne på svältkost. Inför hennes pensionering 1959 hade hon blivit gravt förfördelad, då Svanholm gjort flera utfästelser som han sedan bara glömt eller nonchalerat. Schymberg skrev ett brev till operastyrelsen där hon påpekade Svanholms opålitlighet. Det blev tidningsskriverier och vågorna gick höga.
Att kalla boken för en biografi är lite missvisande eftersom Jan Hammarlund, som var elev till Schymberg, har gjort en mängd intervjuer med henne och förde anteckningar från deras möten och samtal, där hon berättar om sitt liv – det är hennes röst vi får följa genom hela framställningen. Den kompletteras av Hammarlunds noteringar och kommentarer. Några få kolleger ger sin bild av Schymberg, som dirigenten Kurt Bendix och Kerstin Meyer. Det är spännande att följa Schymbergs karriär och bildmaterialet är ovanligt rikt.
En cd-skiva medföljer boken och där får man på 20 spår bl.a. höra flera avsnitt med Schymberg som Gilda på Metropolitan mot Leonard Warren och Jan Peerce.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.