Cayenne startades som en del av Design Sundsvall, skapat för litteratur med en bredare målgrupp med böcker som inte hade en anknytning till Sundsvall. Det förlaget har tagits över av Petter Österlund och cultureassistance.com
Cayenne förlags hemsida, Cayenneforlag.se
Dessa böcker finns på Cayenne förlag:
Bland loppor, prackare, skinnare och skaffare
Sundsvallsprofilen och författaren Anders Öhrn har i våras (2022) släppt sin tredje bok, denna gång med titeln “Bland loppor, prackare, skinnare och skaffare”. Som vanligt när hobbyforskaren Öhrn är i farten så handlar den om en lång rad starka personligheter med koppling till Sundsvall som han porträtterar i text.
– I boken presenterar jag 90 personer vars öden fascinerar mig. En del har lämnat oss och en del är i livet. Många personer och deras gärningar finns kvar så länge muntlig tradition håller dem vid liv, just därför tycker jag det är viktigt att få med dem i mina böcker, säger Anders.I den förra boken som är slutsåld skrev han om bland andra Marabou och Röd-Lotta. Bland profiler i den nya boken finns en salig blandning där kändistvillingarna Mia och Pia, getherden Hägg-Isak och sportjournalisten Tony Pettersson ingår. Det finns en hel del nya intressanta bekantskaper i boken. Att Anders skriver med ledig penna och glimten i ögat ger också pluspoäng.
(Citat från Heja Sundsvall)
Boken är illustrerad med porträtt tecknade av Jessica Schultze Britse
Baksidestext:
Vi glimmar alla till i livets ström, ett kort solblänk, oftast för den lilla gruppen, familj och vänkrets. Medan andra, genom att sticka ut i mängden, på ett eller annat sätt, glimmat till för en större skara. Ofta, men inte alltid, genom ett framgångsrikt liv som entreprenör, konstnär eller idrottsperson. Ibland blir också människor som lever på samhällets skuggsida, de, vi vårdslöst kallar ”byfåne” eller, lite finare,”profil”, en viktig det i stadsbilden. Men hur starkt man än glänser så varar varje solblänk ett ögonblick bara och försvinner, förvånansvärt, snabbt i en annan ström – glömskans.
Anders Öhrn har här, i sin andra bok i ämnet, åter skapat omsorgsfulla porträtt av en rad människor vars strålglans är på väg att falna. Vad angår de oss? Känns först som en relevant fråga. Men vid närmare eftertanke inser man att de ger oss en bild av tider som flytt och epoker som gått. De får oss att inse hur lika varandra vi människor är och hjälper oss att förstå vår egen plats i livet. Att det dessutom är underhållande läsning gör ju inte saken sämre.
Lars T Johansson
SUNDSVALLSPROMENADER
– genom litterära verk av Olof Högberg, Ludvig Nordström, Karl Östman, Gunhild Tegen, Karl Johan Rådström och Lars Ahlin
Detta är en litterär pärla skriven av Örjan och Petra Torell
Följ med oss på Sundsvallspromenader genom böckernas värld!
Vi förflyttar oss tillbaka till den tid då Västernorrland var världens största träindustriella distrikt. Befolkningstillväxten var den största i Sverige. På fartyg i länets hamnar fladdrade flaggor från stora världen i vinden. Denna expansiva miljö betydde mycket för den våg av författare som vid sekelskiftet 1900 skapade en Sundsvallslitteratur mer eller mindre ur intet.
Dessa författares romaner rör sig så nära verkligheten, att vi genom dem både kan höra ljuden från sekelskiftesstaden, se platserna som de en gång såg ut och möta människorna i den verklighet de levde. Men via promenaderna genom romanerna kan vi också möta den verklighet vi lever i idag i romanfigurernas allmän-mänskliga styrkor och tillkortakommanden, som vi alla kan känna igen oss i. Sätt dig skönt i fåtöljen och följ med genom att läsa dig genom promenaderna eller läs först och promenera sedan, eller varför inte, ta med dig boken under armen och följ med oss ut genom staden!
Boken är på 208 sidor och rikt illustrerad, bland annat med kartor till de litterära promenaderna.
OXYGEN – kampen om luft
”Ola Didrik Saugstad är en modern Semmelweis – den österrikiske läkaren som påvisade sammanhanget mellan läkares och barnmorskors handhygien och utbredningen av barnsängsfeber. Sådant blir det bråk utav! Saugstad visade att en tvåhundraårig praxis med användning av syrgas i stället för vanlig luft, ofta är skadligt och i värsta fall dödligt. I boken skildrar Saugstad sitt eget liv som visselblåsare och forskare. Boken har blivit precis så insiktsfull, ärlig och modig som jag hoppades.”
Thorvald Steen, författare
Ola Didrik Saugstad (f 1947) var professor i Pediatrik (1991-2017) och neonatalläkare (1986-2017) vid Rikshospitalet/Universitetet i Oslo. Hans forskning, som denna bok handlar om, startade i Uppsala då han 1973 blev doktorand hos Professor Gösta Rooth vid Akademiska sjukhuset. Han är nu professor emeritus i Oslo och från 2018 också adjungerad professor i pediatrik/neonatalmedicin vid Northwestern University i Chicago. Han har vunnit en lång rad priser för sitt arbete, däribland ”The Landmark Award” och ”Nordiska medicinpriset”. År 2010 fick han St. Olavs orden. Saugstad är medlem i ”Det norska videnskapsakademi”, är medlem i sex internationella medicinska föreningar och hedersdoktor och professor vid flera utländska universitet.
Ola Didrik Saugstads insatser när det gäller för tidigt födda barn har gjort att han är nominerad till Nobelpriset i Medicin. Boken har tidigare publicerats på norska, och under 2021 på engelska och italienska, och fler översättningar är på gång.
Boken är på 260 sidor.
LENINS GULD
Petter Österlund från Sundsvall romandebuterar med en skröna från den stora revolutionens epok.
Lenins Guld heter den roman som innebär Petter Österlunds första egentliga verk som skönlitterär berättare. Petter har tidigare gett ut en biografi om skådespelerskan Ingrid Bergman och hennes liv med sin första man Petter Aron Lindström, från Stöde i Västernorrland. Han har också gett ut en rad böcker och skrifter om fotografi och konst bland annat monografin över Emil Heilborns fotografier, utgiven 2003.
Lenins Guld är en roman som utspelar sig fritt i tid och rum med hela 1900-talet som fond. Ett särskilt avstamp finns i den berömda tågresa genom Sverige som revolutionsledaren Vladimir Lenin företog sig genom hela Sverige från Lund till Haparanda på väg mot Petersburg för att ta befälet över den revolution som just stod för dörren.
Fotografen Anders Kävström från Sundsvall dras med hull och hår in i den hisnande berättelse som har sin upprinnelse i Lenins tågresa. Det hela blir till en vildsint och omtumlande resa som utspelar sig både i Moskva, Paris, Sundsvall och på kontinenten i stort – precis som inom Anders Kävström själv.
Petter Österlund har ett självklart grepp om sin historia som till lika delar är en fantastisk skröna tillika en politisk thriller där vem som helst kan visa sig vara din fiende eller vän.
Baksidestext
På senvåren 1917 reser ett plomberat tåg genomSverige från Malmö till Haparanda. Ombord på tåget finns den ryske revolutionären Lenin med sina närmaste medarbetare på väg mot St Petersburg och den väntande oktoberrevolutionen. Med på tåget finns också en större skatt bestående av minst 26 miljoner tyska Mark i rent guld.
Någonstans längs den långa resan genom Sverige skiljer en av Lenins medarbetare av en del av skatten. Något som många år senare leder till en lika oväntad som sanslös jakt, inte bara på guldet, utan också på dess beskyddare.
I centrum står fotografen Anders Kävström från Sundsvall som av en slump hamnar mitt i det ryska spionnät som vakar över guldet. Eller rättare sagt över den enda person som vet var skatten finns. När ett oväntat paket dyker upp hos fotografen
hemma i Sverige kan han inte motstå frestelsen att följa de dolda spåren i försändelsen. Trots att det ser ut som om paketet färdats i flera decennier och varv runt jorden. Spåren leder till en lika halsbrytande som osannolik händelseutveckling, både på den ryska landsbygden och i den ryska huvudstaden … men också i huvudpersonens egen historia och känsloliv.
Tomas Melander