Det blev ingen nyårsafton för Björn Eklund 2016. Den högt älskade familjen fick fira utan honom. När de hörde av sig höll han humöret uppe och sa att han nog skulle dyka upp. Men sjukdomen som läkarna inte ville erkänna hade däckat honom så att han inte orkade längre.
Det här är den gastkramande berättelsen om en levnadsglad, frisk och på alla sätt aktiv människa, där allt plötsligt tar stopp. Som efter en ovanligt tuff influensa tappar all kraft och till slut allt livsmod. Och ingen kan förklara vad som är fel. Tills hans googlande hittar en diagnos som stämmer på pricken, ME (myalgisk encefalomyelit).
Den sjukdomen har den svenska sjukvården inte hört talas om. Ingen tror honom. Han blir till och med utskrattad av en läkare. ”Nu är det dags att börja jobba”, är budskapet från vård och försäkringskassa. Trots att Björn är så sjuk att han inte orkar gå de 32 trappstegen upp till lägenheten.
Men plötsligt tänds ett hopp när han får reda på ett forskningsprojekt i Norge kring ME. Finns det ett liv efter ME?
Björn Eklund är journalist verksam i Sundsvall. Under många år arbetade han på Dagbladet för att senare flytta över till Sundsvalls Tidning.
En desperat chansning
Efter en influensa 2008 blev jag bara sämre och sämre. Det fanns ingen hjälp att få i den svenska sjukvården. En hitte-på-sjukdom, trodde läkarna.
År 2014 tvingades jag sluta jobba. Kort senare var jag fast i sängen 23 timmar om dygnet. Jag gjorde mig beredd att stämpla ut. För gott. Från livet. En privatläkare i Norge släppte lös en medicin som ännu var på forskningsstadiet. Jag nappade. I en sista desperat chansning höjdes medicindoserna med flera hundra procent.
Läs den sanna historien om hur jag gick från sängbunden 2016 till Stockholm Marathon 2020. I Sverige beräknas runt 30 000 vara sjuka i ME. Människor som lämnas utan hjälp.
Björn Eklund, författare
Sundsvalls Tidning skriver om boken 2020.12.13: